Ako si z dvojradových korčúľ spraviť tanečné (video)

Ako si z dvojradových korčúľ spraviť tanečné (video)

Dvojradové korčule nie sú len na jazdenie, ale napríklad aj na tancovanie. Ak sa rozhodneš, že chceš na korčuliach tancovať, zistíš, že ti brzdy budú pri niektorých trikoch zavadzať. V tomto prípade prichádzajú do hry tzv. dance plugs alebo jam plugs, ktoré sú oveľa kratšie ako klasické brzdy na dvojradových korčuliach. V tomto článku sa dozvieš ako sa montujú a ako sa používajú.

Druhy plugov

Poznáme dva typy plugov. Prvým typom sú plugy od firmy Riedell, ktoré sa predávajú pod značkou PowerDyne. Sú z klasického gumeného materiálu a majú širšiu šróbovaciu časť. Tieto plugy sú vhodné na dvojradové korčule, ktoré majú dĺžkovo nastaviteľnú brzdu

Druhý typ má šróbovaciu časť tenšiu a nájdeš ich u nás od značky Prague Roller Girls. Sú dostupné v troch farbách (biela, čierna, červená). Vhodné sú na dvojradové korčule, ktoré majú klasický štuplík, ktorý sa nedá dĺžkovo nastaviť

Montovanie :

Dvojradové korčule s klasickou brzdou, ktorá sa nedá nastaviť

Tieto korčule majú často vo vnútri klasický krížový šrób. Budeš teda potrebovať krížový šróbovák.

1) Uvoľnenie šróbu. Pomocou šróbováku uvoľníš šróbik, ktorý sa nachádza vo vnútri.

2) Vybranie starej brzdy. Po odšróbovaní šróbu sa brzda uvoľní a jednoducho ju vyberieš von.

3) Našróbovanie plugu. V podstate k tomu nič nepotrebuješ. Plug stačí dotiahnuť prstami a mal by pekne držať. Samotný plug ťa nebude nijako obmedzovať pri tancovaní. Pri skúšaní rôznych tanečných trikov môžeš ísť oveľa nizšie a nepoškodíš si korčule.

PRG Roller Dance Plugs

Dvojradové korčule s dĺžkovo nastaviteľnou brzdou

Dĺžkovo nastaviteľná brzda má oveľa širší závit. Budeš preto potrebovať nástroj, ktorým si uvoľníš maticu (v prípade, že ju tam máš).

1) Uvoľníš maticu. Pomocou nástroja maticu uvoľníš, samozrejme len v prípade, ak ju tam máš. Sú však prípady, že tam matica už nie je a brzda drží vďaka imbusovému klúču.

2) Vybranie starej brzdy. Po odšróbovaní šróbu sa brzda uvoľní a jednoducho ju vyberieš von.

3) Našróbovanie plugu. V podstate k tomu nič nepotrebuješ. Plug stačí dotiahnuť prstami a mal by pekne držať.

Powerdyne Jam Plugs

Korčule si už samotným plugom chrániš. Ak si chceš však špičku korčúľ chrániť ešte viac, máme pre teba jeden tip. Môžeš používať tzv. Toe Guards od značky Riedell, ktoré si vieš nasadiť na korčule veľmi jednoducho. Pod plug alebo brzdu nasadíš Toe Guards a zvyšnú časť pripevníš šnúrkami na samotnú korčuľu. Zväčša sú tieto chrániče vyrobené z pravej kože a tak ti oveľa lepšie chránia korčule.  

Dúfame, že ti video spolu s článkom pomohli. V prípade otázok sa na nás neváhaj obrátiť.