Ako tvarovať rýchlostné korčule

Ako tvarovať rýchlostné korčule

Jednou z najväčších výhod rýchlostných korčúľ  s karbónovou alebo sklovláknovou škrupinou je jednoznačne možnosť tepelného tvarovania.  Tvoje nové topánky vďaka dobrému vytvarovaniu získajú ideálny tvar na mieru. Vďaka tomu sa nemusíš obávať toho, že ťa v korčuliach budú obmedzovať výrastky alebo iné anomálie na tvojich nohách. 

Aj keď už nejaký ten návod týkajúci sa tvarovania u nás  vyšiel, väčšinou sa týkal korčúľ konkrétneho výrobcu.  Aj preto som sa rozhodol spracovať všeobecný návod tvarovania korčúľ, ktorý pomôže každému, kto sa rozhodol si svoje prvé rýchlostné korčule vytvarovať.

Čo budeme potrebovať:

– rýchlostné korčule, ktoré sú tvarovateľné

– rúru na pečenie

– stoličku

– podložku pod stoličku, starý uterák a pod

Postup:

1. základom je preveriť či sú korčule naozaj tepelne tvarovateľné. Na webe sa to pri jednotlivých modeloch snažíme zdôrazniť. Na druhej strane, skoro každej kúpe rýchlostných korčúľ predchádza aj nejaká tá konzultácia a teda s najväčšou pravdepodobnosťou to už budeš vedieť vopred 

heat-moldable

2. pripravíme si stoličku na ktorú si sadneme keď si obujeme teplé korčule. Pred ňu uložíme uterák alebo nejakú podložku. Nemá to žiadny hlbší význam, ale je tu predpoklad, že nechceme v horúcich korčuliach klopkať po kuchynských kachličkách.

3. pripravíme si korčule na tvarovanie. Niektorí výrobcovia  odporúčajú dať z korčúľ dole aj rám, niektorí odporúčaju rám na korčuliach nechať. Mne sa varianta s rámom javí ako bezpečnejšia a tak sa v tomto návode budem držať práve tej. Z korčúľ teda dáme dole kolieska. Klipsňami sa trápiť nemusíme. Tým teplota neublíži. Jediné na čo treba myslieť, že ich po vytiahnutí z rúry nepoužijeme.  Rám na korčuliach síce necháme. Avšak s jednou malou zmenou. Povolíme ho. Povoleným rám, by mal stále relatívne pevne držať na topánke, avšak ak doň zatlačíme rukou, malo by s ním byť možné pohnúť. Treba teda nájsť správny kompromis dotiahnutia rámu v ktorom rám nemôže byť tak voľný, že hrkoce a na druhej strane nemôže byť tak dotiahnutý, že s ním nieje možné pohnúť.

20130730_164800

20130730_165644

V rámci prípravy korčúľ na tvarovanie je taktiež dôležité maximálne povolenie šnúrok. Prvé dve horné dierky môžeme aj vyvliecť, tak aby boli korčule čo najuvoľenenejšie. Noha musí do topánky ľahko vkĺznuť.

20130730_165010

4. korčule už máme pripravené. ďalší dôležitý krok bude zapnutie a predhriatie rúry. Výrobca Bont pri tvarovaní odporúča teplotu 80 stupňov. Z vlastnej skúsenosti vieme, že to často nestačí a korčule sa pri takejto teplote akurát zohrejú. Netreba sa toho báť a rúru môžeš pokojne predhriať na 90 stupňov. Je možné, že sa to bude mierne líšiť aj od typu rúry. Neviem, na toto niesom odborník 

5. Keď je rúra predhriata, podstivo rozviazanú a rozopnutú korčuľu na ráme vlož dovnútra. Aby nemusela stáť na dne rúry, ideálne je ju postaviť na nejakú mriežku / rošť, ktorý asi každý má. Dovnútra vlož korčule po jednej. Nemá zmysel to uponáhľať a snažiť sa tam napchať dve. 

6. Topánku v rúre necháme na 15-20 minút. Pri prvom tvarovaní zostaň radšej pri spodnej hranici 15 minút. Nech sa sám cítiš bezpečnejšie.

7. Čas ktorý uplynul si podstivo stráž. Po jeho uplynutí môžeš topánku vybrať a vložiť tam zatiaľ druhú

8. Usaď sa na stoličku. Obuj si teplé/horúce korčule. Ideálne je ak máš typ ponožiek v ktorých budeš neskôr aj korčuľovávať. Pomaly a odspodu korčule dotiahni šnúrkami. NEPOUŽÍVAJ KLIPSNE. Tie naozaj nepotrebuješ.  Dobrý tip ako doťahovať šnúrky – ťahaj ich smerom od seba, teda do bokov, nie hore smerom k sebe. Ušetríš tak očká, ktoré môžu byť v teplých korčuliach citlivejšie.

20130730_165927

9. Okrem toho, že budeš čakať kým korčuľa vychladne, seď v pokoji na stoličke a nohu s topánkou pokrč do korčuliarskeho postoja. To znamená, že chodidlo a predkolenie by spolu mali tvoriť uhol cca 75 stupňov. V tejto pozícii môžeš rukami pritláčať z vonkajšej strany achylovu pätu topánky, aby tak lepšie obopla pätu. Veď to čo potrebuješ je, aby ti korčuľa čo najlepšie sedela v korčuliarskom postoji. 

20130730_170041

20130730_170054

10. Keď ti už obutá topánka vychladne, môžeš si ju vyzuť. Začni sa sústrediť na druhú topánku, ktorej uplynie čas potrebný na zohriatie v rúre.

11. Proces zopakujeme aj s druhou topánkou. 

12. Najbližšie 2-3 hodiny by si na čerstvo tvarovaných topánkach nemal jazdiť. 

 

Pocit, ktorý následne nadobudneš

V prípade, že na nohách nemáš žiadne extra výrastky ani anomálie a topánky ti sedeli dobre už pri prvom vyskúšaní, po tvarovaní zrejme v korčuliach pocítiš lepšie obopnutie nôh. V angličtine je na to dobrý výraz – „snug fit“. Ak máš mierne výrastky, škrupina korčúľ by sa im mala prispôsobiť. Okrem škrupiny korčúľ sa ale pri tvarovaní často dobre prispôsobí aj zvršok topánky. Ak ťa budú aj po pár tréningoch korčule stále omíňať, celý proces tvarovania môžeš opätovne zopakovať.

 

Riešenie lokálnych problémových častí, výrastkov a anomálií

Nie každý má ideálnu nohu. Niekomu aj rýchlostné korčule sadnú na prvý krát a niekto sa v nich bude trápiť niekoľko tréningov. Ak máš napríklad  priveľký výrastok, môžeš korčule opätovne zohriať, na miesto s výrastkom poprekladať gázu a miesto následne obviazať. Potom si teplú topánku obuj. Materiál nad výrastkom by ti v korčuli mohol vypracovať ďalšie užitočné miesto navyše. 

Ďalšou možnosťou je zohriatie a vytlačenie kritického miesta pomocou tupého predmetu. Ideálna je napríklad rúčka šrobováka. Iste, v tomto prípade nie je potrebné zohrievať celú topánku. Je to ale bezpečnejšie. Nahriať topánku môžeme aj lokálne. Problém vzniká v problematickom určení ideálnej teploty. Nahriatie konkrétneho miesta fénom topánku spravidla nezohreje dostatočne, na druhej strane teplovzdušná pištoľ môže mať pri neodhadnutí ideálnej teploty ničivý účinok. Ak ale už máte skúsenosti s teplovzdušnou pištoľou, je to atlernatíva. Len si treba dávať pozor.