Ako začať s fingerboardingom

Ako začať s fingerboardingom

Či už s fingerboardingom chceš začať , lebo sa občas nudíš alebo si jednoducho myslíš, že by mohol byť skvelou antistres hračkou, v tomto článku ťa prevedieme všetkými fingerboarding základmi s ktorými by si sa mohol/mohla na začiatku stretnúť. 

Výber prvého fingerboardu

Prvý fingerboard nemusí byť hneď extra drahý. Začať môžeš aj s jednoduchým Tech-Deckom. Americký výrobca sa preslávil výrobou jednoduchých plastových fingerboardov, ktoré sú lacné a sú vďaka tomu skvelým odrazovým mostíkom.

Kvalitnejšou možnosťou je drevený fingerboard. Na výber máš z mnohých modelov už od 25EUR. Niektoré sú už poskladané a niektoré si budeš musieť poskladať, čo môže byť taktiež príjemný bonus. Na rozdiel od Techdeckov majú drevené fingerboardy responzívnejšiu dosku, na dotyk príjemnejší grip tape a kolieska sú navyše osadené CNC ložiskami. Tie najdrahšie drevené fingerboardy sú dokonca osadené polyuretánovými kolieskami. Článok týkajúci sa detailných parametrov ako si vybrať fingerboard si necháme na neskôr. 

Máš prvý fingerboard, čo teraz? 

Ak máš fingerboard poskladaný, nemáš čo riešiť a môžeš začať trénovať. Ak si potrebuješ fingerboard poskladať, nezabudni na pár detailov týkajúcich sa napríklad:

  •  správnej orientácie truckov
  • Toho, že najprv sa lepí griptape a až cez neho sa dávajú šróbiky, ktoré zachytia trucky
  • Dotiahnutia koliesok v takej miere, že sa budú voľne točiť
  • Priebežnej kontroly dotiahnutia, aby sa ti jednotlivé diely nepostrácali

Teraz je ten správny čas začať trénovať prvé triky. Na youtube určite nájdeš množstvo rôznych videí. My ti sem dáme naše najobľúbenejšie. 

Najzákladnejší fingerboard trick – Shuvit

Jedná sa o jednoduché otočenie fingerboardu o 180 stupňov. Pri shuvit si natrénuješ základný cit v prstoch. Hneď ako Shuvit zvládneš, môžeš skúsiť pridať mierny skok a skúsiť aj ďalší level tohto triku – Pop Shuvit. 

Ollie 

Ako trik pôsobí úplne bežne. Nie je ale najjednoduchší. Hneď ako Ollie zvládneš, otvoria sa ti brány smerom k obrovskému množstvu trikov. Vďaka Ollie dokážeš vyskočiť na rôzne prekážky a slidovať. Variabilitu môžeš do svoch trikov doplniť prostredníctvom “manualu” pri ktorom dopadneš na predné alebo zadné kolieska a následne budeš pokračovať  v jazde

Prekážky

Zvládol si Ollie, je čas prestúpiť na vyšší level. Vďaka Ollie budeš vedieť skočiť prakticky na čokoľvek a tak môžeš skúšať slidy na tyčkách, rôznych hranách, manual na boxoch a podobne. Pri prvom nákupe teda môžeš myslieť aj na výber prekážky pre fingerboard

Kickflip

Kickflip je najviac cool spomedzi fingerboard trikov. Každého kto sa s fingerboardingom nestretol kickflipom rozhodne ohúriš. Pre tréning ti aj rovno prikladáme video.