Tréning na kolieskových korčuliach

Tréning na kolieskových korčuliach

Týmto otvárame sériu článkov o správnom trénovaní, ktoré budú pravidelne pribúdať na našom blogu. V prvom článku sa dozvieš všeobecné zásady a tipy ako pristúpiť k tréningu tak, aby bol čo najefektívnejší. Pokračovanie tejto série prinesie konkrétne príklady rôznych druhov tréningu s odborným, no pre teba zrozumiteľným obsahom.

Častokrát sa stretávame s dotazmi ohľadne správnej tréningovej prípravy, ktorá by viedla k zvýšeniu výkonnosti alebo zlepšeniu pocitu z jazdy na korčuliach. Preto sme sa rozhodli vniesť trochu svetla do tejto problematiky. Ako už možno tušíš, nie všetky tréningy sa budú točiť okolo samotných korčúľ. Priblížime si dôvody prečo tomu tak je a odhalíme tajomstvá, ktoré vyvrátia rozšírené mýty. My veríme, že aj vďaka tomuto článku sa budeš môcť priblížiť k svojmu cieľu znova o niečo viac.

Príprava korčuliara musí byť komplexná

Ak sa tvoje ciele týkajú príjemnejšieho pocitu z jazdy na korčuliach, zrýchlenia alebo väčšej odkorčuľovanej vzdialenosti, potom by si mal zvážiť konštantnú jazdu na hrádzi po určitú dobu. Takáto jazda v mnohých prípadoch zoberie viac ako dá. Prečo?

  • Hlavným dôvodom je tvoja technika. Ak nie je na dobrej úrovni, opakuješ tak zlý návyk. Nervové vlákna, ovládajúce svaly majú totižto schopnosť memorovania. Preto, ak sa niečo naučíš zlým spôsobom, tak je extrémne zložité odnaučiť sa to a naučiť odznova tým správnym spôsobom.
  • Jedným z dôvodov je aj to, že konštantná jazda v miernej intenzite (75% z maxima) síce rozvíja všeobecnú vytrvalosť ale je v jej pokročilých štádiách katabolická. Týka sa to energetického metabolizmu v tele. V skratke, ak máš dlhý mierne intenzívny tréning a nie si zvyknutý na pravidelnosť, tvoje telo po istej dobe vyčerpá zásoby sacharidov (primárny zdroj energie) a siaha do zásob ako je tuk (sekundárny zdroj energie), no ten, nedokáže využiť efektívne. A tak nastáva nechcený katabolický proces rozpadu svalového tkaniva.
  • Ak je intenzita nastavená na maximum od začiatku po koniec tréningu po dobu niekoľkých dní alebo týždňov a telu nedopraješ oddych (spánok menší ako 8 hodín, málo vody, nesprávna výživa a pod.), skôr či neskôr sa dopracuješ k pretrénovanosti. To sa môže odraziť aj na tvojej psychickej pohode a radosti z korčuľovania.

Ak sme ťa donútili zamyslieť sa nad tvojim budúcim tréningom, tak ťa tiež zaujme nasledujúca sekcia, kde budú spomenuté tréningové alternatívy, ktoré prinesú obmenu a jedinečnosť tvojmu plánu. Po krátkej dobe tak budeš sledovať zlepšenie v technike, sile ale aj celkovej výkonnosti.

Tipy k tréningovému procesu

Komplexnosť a variácia

        1. Technika: Rada, ktorú považujeme za tú naozaj najdôležitejšiu, je zakomponovanie tréningu správnej techniky do prípravy. Každý máme špecifickú stavbu tela, a tak aj technika ktorú používame je jedinečná. Avšak niektoré jej zásady sú rovnaké pre všetkých. Obe korčule by nikdy nemali byť v ten istý moment naklonené dovnútra (čaptanie). Odrážanie do boku a nie za seba ti zaručí vyššiu rýchlosť ale aj väčšiu stabilitu. Príklad na cvik: Skús si teda predstaviť rovnú čiaru po ktorej sa rozbehneš, nohy dáš spolu a začneš sa odrážať do boku raz jednou a raz druhou nohou. Po každom odraze dáš nohy spolu do stredu. Mysli na pomyselnú rovnú čiaru. Ak je to zložité skús znížiť svoje ťažisko miernym pokrčením kolien dopredu.. Mysli na zadok ktorý musí ísť v takom prípade čo najnižšie. Takéto cvičenie zopakuj na začiatku každého tréningu 4x100m. Necíť sa pri tom zle. Robia to aj profíci na dennej báze.

          Technika Inline korčuľovania

          Technika Inline korčuľovania

        2. Intervaly: Pridaj si do svojej prípravy intervalový tréning. Taký tréning pozostáva z dvoch fáz. Fáza ON kde po istý časový úsek makáš na x% a fáza OFF kde vydychuješ a snažíš sa zregenerovať na onedlho znova začínajúcu fázu ON. Príklad vyrovnaného intervalu je pomer 1:1. Teda skús ísť 3 minúty ON (90%) a 3 minúty OFF (40%), opakuj 5-krát. Ak sa ti to zdá jednoduché tak si daj takúto sériu 2-krát. Telo sa takto adaptuje na intenzitu a učí sa efektívne regenerovať. Najnovšie štúdie však tiež dokázali, že tento tréning prispieva k zvýšeniu všeobecnej vytrvalosti.

          Intervaly ON/OFF

          Intervaly ON/OFF

        3. Výbušnosť: Čo takto vyrysovať nejaký ten kvadriceps? Pomôže ti k tomu tréning výbušnosti. Skús si pyramídu kde na každom úseku šprintuješ na 100% a oddychuješ najmenej 2 minúty. Daj si 2x25m, 2x50m, 2x100m, 1x150m, 2x100m, 2x50m, 2x25m. Skvelý tréning na neuromuskulárne kontrakcie a anabolický proces (ak po tréningu doplníš tie správne živiny).
        4. Off-skate tréning: Samotný názov nám napovedá, že v tomto prípade si obujeme iba tenisky. Existujú totižto relevantné cvičenia, ktoré simulujú pohyb korčuľovania. Tento pohyb je rozkúskovaný a tak vznikli jednotlivé cvičenia. Tieto cvičenia ti vybudujú potrebnú silu a tvoje telo si zvykne na daný pohyb, aj bez použitia koliesok. Úspešný dánsky korčuliar Viktor H. Thorup je autorom nasledujúceho videa a ukáže ti, ako taký tréning vyzerá.
        5. CORE cviky: Mysli na to, že každý pohyb vychádza zo stredu tvojho tela. Preto musí byť jednou z najsilnejších častí. Zakomponuj tak aj Core cviky, ktoré v nasledujúcich videách demonštruje medzinárodný tréner korčuľovania Sutton Atkins.
        6. Voľnosť: Vyblázni sa na korčuliach predtým ako sa rozhodneš naháňať poctivé kilometre. Nie je nič horšie ako keď sa rozhodneš pre dlhé tréningy pred tým ako ovládaš svoje korčule. Je to nebezpečné ako pre teba, tak aj pre tvoje okolie. Vyskúšaj si preto najprv jazdu dozadu, otoč sa na mieste z malej rýchlosti, poprekladaj si na rovinke, cíť sa voľný. Kreativite sa medze nekladú. Ak hľadáš inšpiráciu pozri si chlapcov z Mushroom Blading.

Týmto sme pokryli úvod do tréningu na kolieskových korčuliach. Tréningovým tipom, ktoré ti pomôžu sa zdokonaliť, sa budeme venovať aj naďalej. A ak hľadáš optimálny prostriedok pre tvoj tréning, neváhaj a navštív Korcule.com, kde nájdeš širokú ponuku kolieskových korčúľ a iných doplnkov.